A Finomfőzelék fasírttal kifejezetten az az egészséges menzakaja volt, amit szerettünk, és ritkán tudták elrontani a konyhás nénik a suliban. És nem hiába szajkózták már akkor is, hogy milyen egészséges. Valóban fontos, hogy sok zöldséget fogyasszunk, és bár legjobb lenne nyersen megenni őket, ha máshogy nem, főzelékként is bevihetjük a szervezetünkbe. Akik nehezen veszik rá magukat a főzelékevésre, főzzék meg a kedvenc zöldségükből, hátha úgy jobban csúszik.
Az én fagyasztómban majdnem mindig akad egy adag mirelit zöldségkeverék, ami ilyenkor télen kifejezetten jól jön, ha sehol nem kapni friss és ropogós zöldségeket. A fasírt receptjét megtalálod egy korábbi bejegyzésemben, a főzelék receptje pedig nagyon egyszerű.
Hozzávalók:
- zöldségkeverék (sárgarépa, zöldborsó, burgonya - mert nem szeretem a karalábét)
- víz (de főzheted tejben is)
- leveskocka
- tejföl
- só, bors, petrezselyem
- liszt
Elkészítés:
Mivel mirelit zöldségkeverékből dolgoztam, feltettem főni egy lábasban, annyi vízben, ami éppen ellepte. Beledobtam egy leveskockát, ha ez elég ízt ad neki, már nem kell sózni, így borsozzuk, és megszórjuk friss vagy szárított petrezselyemlevéllel. Ha megpuhult a zöldség, és a levét viszonylag elfőtte, elkeverjük a tejföllel, és annyi lisztet szórunk rá, amilyen sűrűre akarjuk főzni. Jól elkeverjük, majd pár rottyanás után levesszük a tűzről. A kisült fasírttal tálaljuk, jó étvágyat!
U.i.: Ha friss zöldségekből dolgozol, párold meg őket egy kis olajon, hintsd meg liszttel, jól keverd el, és öntsd fel tejjel vagy vízzel. Ha tejjel készíted, ízesítsd, és ha megpuhultak a zöldségek, készen is van. Ha vízzel főzöd, a liszt után tejföllel is keverd el, öntsd fel vízzel, és ízesítsd. Bárhogy is készíted, az eredmény finom lesz, hiszen benne van a nevében is. :)