Tegnap sikeresen átköltöztünk az egyik ismerősünk lakásásba, ami ki van adva albérletbe. De mint kiderült, nem egy ember lakja (mint ahogy az infót kaptuk), hanem négy. Szóval most hatan élünk egy lakásban, tisztára mint egy koliban. Igaz, nagy a lakás, és sok szoba van, de akkor sem voltam felkészülve ennyi emberre. Ez akkor derült csak ki, mikor már minden cucc bent volt, szóval nem lehetett menekülőre fogni. Így is megbirkóztunk a cuccainkkal, rengeteg van, az egész életünket kellett a nyakunkba venni, és továbbvinni, nem foghattuk volna meg, és mehettünk volna csak úgy tovább.
Most dobozokból és zsákokból élünk, amit használni akarunk, kivesszük, aztán tesszük is vissza, hogy pár hét múlva ne keljen újra eljátszani a bepakolósdit. Lassan már fejből tudom, hogy mi hol van, bár néha még le kell ásni egy doboz aljára egy kisollóért, ami igazi türelemjáték. Eddig még jól bírjuk a kincskeresést, kíváncsi leszek, mi lesz majd később. Ha nem sátorozásként vagy buliként fognám fel, tuti kiakadnék. Úgy vagyok vele, hogy egy hónapra újra visszakerültem a koliba (amit mindig is utáltam), kerülgetek pár embert, aztán beköltözök a saját lakásomba, ha túléltem ezt a végső próbatételt.
Főztem egy finomat még utoljára a másik albérletünkben, annak a receptjét teszem most fel. Vörösboros marhapörköltet készítettem, ideje volt már, nem szoktam marhahúsból főzni. Kicsit türelemjáték, mert majdnem két óra kell, hogy a marhahús megpuhuljon, de megéri kivárni.
Hozzávalók:
- 60 dkg marhacomb
- só, bors
- pirospaprika
- fűszerkeverék (ízlés szerint)
- 2 db. vöröshagyma
- 3-4 cikk fokhagyma
- 2-3 dl vörösbor
- olaj
- víz
- 1 ek. liszt
- esetleg tejföl
Elkészítés:
Kevés olajon elkezdjük pirítani a felaprított hagymákat, majd rátesszük a megtisztított, apróra kockázott marhahúst. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk fűszerkeverékkel (kihagyható) és őrölt pirospaprikával (aki akar, tehet rá paradicsomot és paprikát is, én nem szoktam). Fedő alatt párolni kezdjük, ha a levét elfőtte, ráöntjük a vörösbort (általában szárazzal szokták, de ha csak félédes vagy édes van otthon, azzal is jó lesz). Időnként kevergetve főzzük tovább, ha elfő a leve, mindig egy kevés vízzel pótoljuk. Másfél-két óra hosszáig főzzük így, utána meg lehet kóstolni, ha már puha a hús, akkor egy kanál liszttel besűrítjük a szaftját. Egy-két percig még a tűzhelyen hagyjuk, majd kifőzött tésztára szedjük. Aki szereti, tehet rá tejfölt, egyébként savanyúsággal tálaljuk, jó étvágyat!