Már nem siránkozhatok azon, hogy nincs friss zöldség és gyümölcs, eljött a finomságok ideje, amikor dúskálhatunk a dugig tömött piacon. Öröm nézni a friss áruktól roskadozó pultokat, nem győzünk válogatni a piaci árusok portékái közül. Imádom ezt az időszakot. Nem a fagyasztóba kell nyúlni a mirelit cuccok után, és nem a hipermarketek szottyad vagy mesterséges adalékokban hemzsegő termékeire vagyunk ráfanyalodva.
Az eperszezont különösen szeretem, mert szerintem kevés ettől gusztább és finomabb gyümölcs van a világon. Vettem is egy nagy adagot a piacon, most már végre nem horror áron adják, mint a szezon kezdetén. A következő napokban pedig elkészítek néhány epres finomságot, hogy együtt élvezhessük ki ezt a csodálatos gyümölcsöt többféle variációban.
Eperturmix
Hozzávalók:
- eper
- tej
- méz
Elkészítés:
Ezzel a végtelenül egyszerű nyalánksággal kezdem a sort, mert szerintem vétek lenne kifelejteni az epres finomságok közül. Alig kell hozzá valami, mégis finom, és laktató. Egészséges reggeliként vagy könnyű vacsoraként is megállja a helyét.
Egy mély tálba vagy edénybe rakjuk az eperszemeket, leöntjük tejjel, teszünk bele egy-két kanál mézet, és összeturmixoljuk. Adagokat szándékosan nem írtam, mindenki ízlése szerint készítse el, aki sűrűn szereti, kevesebb tejet öntsön bele, aki folyékonyabban, többet, és a méz is opcionális.
Egy szép pohárba vagy turmixpohárba öntjük, és egy szem eperrel díszítjük a poharat. A nagy nyári melegben behűtve kínáljuk, igazi ínycsiklandozó hűsítő válhat belőle.