Gyerekkoromban nem tartozott a kedvenceim közé a tök, mondjuk még akkor is jobban le tudták tuszkolni a torkomon, mint a spenótot. Aztán lassan rászoktam a patisszonra, mert Erzsi néni, a szembeszomszédunk minden nyáron áthozta a felesleget, amit nem használt fel. Mivel kirántva finom volt, hajlandó voltam megenni.
Ma már szívesen veszek tökfélét a piacon, mert már tudom, hogy ami egészséges, az lehet finom is. Ha vega lennék, biztos ez lenne az én rántott húsom. Ezt még az Édes is szívesen megeszi, pedig nem húsból van. A gyerekeket is könnyebb ezzel a módszerrel a zöldségevésre szoktatni. :)
Rántott tök
Nincs róla igazán mit írni, kell egy szép darab főzőtök, amit megmosunk, meg sem kell hámozni. Felszeleteljük, sózzuk-borsozzuk. Ugyanúgy panírozzuk, mint a rántott húst: először lisztbe, majd tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és forró olajban kisütjük.
Aki fogyózik, vagy egyszerűen csak egészségesebben akarja fogyasztani, sütőben süsse ki, ne olajban, és vacsorára már csak salátával vagy rizzsel egye, elcsábulóknak ebédre még éppen lecsúszhat sült krumplival is.