A mostani sütit először nem akartam feltenni ide a blogra. Napokig gondolkoztam, hogy mi legyen vele. De végülis meggondoltam magam, és megosztom veletek. Az ok, amiért le akartam hagyni a finomságok sorából, hogy egy egyszerű hozzávalónak köszönhetően nem sikerült tökéletesre.
A Kinder Pingui-t nagyon szeretjük, régóta el akartam készíteni a házi megfelelőjét. Nagyon finom lett, de elég csúnyácska, mert a habtejszín kicsapódott, és elrontotta a krém állagát. Na, ekkor fogadtam meg, hogy akciós habtejszínt soha többé nem veszek. Nehezen emésztettem meg, hogy csak ennyin múlt a süti szépsége. De valamelyest vigasztalt, hogy ettől függetlenül finom lett.
Egyúttal el is gondolkoztatott, hogy miért szégyelljük annyira a tökéletlenségeinket?! Miért akarjuk elrejteni a hibáinkat, és miért akarunk mindig tökéletesnek látszani?! A mai világ elhiteti velünk, hogy csak akkor számítunk, ha hibátlanok vagyunk. Pedig ez nem így van. A legjobbakkal is előfordul, hogy valamit elrontanak, csak azt lehet, hogy zárt ajtók mögött teszik, és soha nem kerül napvilágra. Megőrzik a titkot, hogy nehogy csorba essen a hírnevükön. Holott épp ez tesz minket emberivé, egyedivé és természetessé. Sokszor a túl tökéletes műnek hat, és nem jár együtt tartalmas belsővel.
Egy süti is lehet bármilyen gyönyörűséges, de ha nem finom, akkor semmi értelme. Mindig az ízlik a legjobban, amit magunk alkotunk meg, amiben a mi munkánk, erőfeszítésünk van. Ha kicsit megég, összeesik, kiszárad, történjen vele bármi, az attól még a mi kezünk munkája, még ha nem is egy főnyeremény. A hibákból tanulunk, legközelebb jobban odafigyelünk, és egyre ügyesebbek és ügyesebbek leszünk. Szóljon ez minden kezdő vagy rutinos konyhatündérnek.
Pingvin szelet
Hozzávalók:
A piskótához:
- 6 tojás
- 15 dkg cukor
- 3 ek. víz
- 16 dkg liszt
- 1 cs. sütőpor
- 3 dkg kakaó
A krémhez:
- 5 dl habtejszín
- 3 dl tej
- 1 cs. színtelen tortazselé
A csokimázhoz:
- 35 dkg étcsokoládé
- 1,5 dl tej
- 10 dkg margarin
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor felével. A sárgáját elkeverjük 3 evőkanál vízzel, és a cukor másik felével. A habot óvatosan elkeverjük a tojássárgájás folyadékkal, és vigyázva hozzáadjuk a sütőporos-kakaós lisztet is. Kivajazott és kilisztezett tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 20 percig sütjük. Ha kész, rácson kihűtjük, majd kettévágjuk.
A krémhez a tortazselét a csomagoláson lévő útmutató alapján a tejjel elkészítjük. A habtejszínt felverjük, majd a kihűlt zselés tejjel elkeverjük.
A mázhoz egy lábasba tesszük a tejet, a margarint, belekockázzuk a csokikat, és kevergetve felmelegítjük. Ha a csoki megolvadt, a masszánk pedig sűrűsödni kezd, levesszük a tűzről, és kihűtjük.
A süti alsó felét megkenjük a krém felével, és eloszlatjuk rajta a csokimáz egyharmadát. Majd rákenjük a krém másik felét, és beborítjuk a tészta felső részével. Végül ráöntjük a maradék csokimázt, és szépen eloszlatjuk rajta. Érdemes hűtőbe rakni pár órára, hogy megszilárduljon, utána szeletelhető.
Az én piskótám szépen feljött, és omlós volt. A krém kissé szépséghibás és folyós, de finom. A csokimáz pedig egyszerűen isteni volt, és olyan vastagon borította be a tetejét, hogy öröm volt beleharapni (bár a krém közötti csoki teljesen elkeveredett, és elszínezte a krémet, de annyi baj legyen).
+Tipp: ha a habtejszíned nem cukrozott, mindenképpen tegyél bele 1-2 kanállal, hogy finom édes legyen.