Lassan itt a tél: korán sötétedik, egyre hidegebb van, előkerültek a szekrényből a vastagabb ruhák és a kabátok. Nem mondom, hogy rajongok az ilyenfajta időjárásért, de mint mindennek, ennek is megpróbálom a jó oldalát nézni. Megérkezett például a forrócsoki szezon, amiért egyenesen rajongok.
Ha ilyen lehangoló idő van, mindig valami finom édességgel dobjuk fel magunkat. Így mostanában igen megszaporodtak nálunk az édes kis vacsorák. Most a túrógombócot kívántuk meg. Egy jó ideje nem készítettem, pedig ez a változat nagyon egyszerű és isteni finom.
Túrógombóc
Hozzávalók:
A gombóchoz:
- fél liter tej
- fél kiló túró
- 15 dkg kukoricadara
- egy csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- ízlés szerinti cukor
- esetleg reszelt citromhéj
A morzsához:
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 50 g vaj
- cukor és fahéj
- pici víz
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, beleszórjuk a kukoricadarát, egy csipet sót, és kevergetve, alacsony lángon jó sűrűre főzzük. (Egy kevés tejjel még hígíthatjuk, ha túl sűrű, és nem akar megpuhulni a dara.) A tűzről levéve elkeverjük a túróval. Ízlés szerinti cukorral és egy csomag vaníliás cukorral ízesítjük, esetleg egy kis reszelt citromhéjjal.
Vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, ha egy kicsit kihűlt, egy kevés vízzel elkeverjük (így dúsítjuk és puhítjuk). Majd ízesítjük cukorral és fahéjjal. A túrós-darás masszából nedves kézzel golyókat formázunk, és megforgatjuk a cukros-fahéjas morzsában.
Ilyen egyszerű elkészíteni! Gyors vacsorának is tökéletes, mert nem kell sokat bíbelődni vele. Magában is fogyaszthatjuk, de tálalhatjuk cukros tejföllel, gyümölcslekvárral, vagy csokiszósszal leöntve is. Jó étvágyat!