Van egy csodálatos őszibarackfa a szüleim háza mellett. Minden nyáron roskadásig van mosolygós barackokkal. Én még ilyen sokat egyszerre egy fán nem is láttam. Anyu már főzött is egy jó adag baracklekvárt belőle, én meg sütöttem egy finom tejes pitét.
Van olyan tejes pite, ami tejjel és tejszínnel készül, és állagra nagyon hasonlít a sajttortához. Ilyet sütöttem is már régebben meggyel. A másik típus tésztája könnyebb, piskótaszerű, viszont elvarázsol a finom tejes ízével. Utóbbit választottam most.
Barackos tejes pite
Hozzávalók:
- fél kiló barack
- 30 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 4 dl tej
- 3 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1 dl olaj
- 1 csipet só
- reszelt citrom vagy narancshéj
- kevés vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, és egy csipet sóval. Egy másik tálban a tojásokat kézi habverővel simára keverjük a vaníliás cukorral, a tejjel, az olajjal és a reszelt citromhéjjal. Végül jól összekeverjük a száraz és a nedves hozzávalókat, és kész is a tészta.
A sütőformát vajjal kikenjük, vagy sütőpapírral kibéleljük. A barackokat kimagozzuk, felkockázzuk, és a formába tesszük. Megszórjuk barna cukorral, és jöhet rá a tészta. Előmelegített sütőben közepes fokozaton (légkeverésesben 150 fokon) 40 perc alatt aranybarnára sütjük (tűpróba).
A formában hűtjük ki, majd kifordítjuk egy tálra, így a barackok kerülnek a tetejére. Felkockázzuk, és porcukorral vagy anélkül tálaljuk.
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.