Töltött tojásnak vagy kaszinótojásnak is hívják ezt a klasszikus finomságot, amit anyáink és nagyanyáink előszeretettel készítettek bármelyik ünnep alkalmával. Nálam is szerepelt a karácsonyi menüben, és most megcsináltam újra, mivel volt vagy 50 tojásom itthon. Természetesen a szüleimtől kaptam vidékről, ők a fő beszállítóim. :)
Szinte mindig franciasalátával tálalom, de bármilyen majonézes alapú saláta nagyon jól illik hozzá. Plusz fasírtot szoktam mellé sütni, nekünk nagyon bejött ez a hármas kombó. Azt hiszem a húsvéti menüben is szerepelni fog nálunk, addigra úgyis kapunk még egy jó adag tojásutánpótlást.
Töltött tojás / Kaszinótojás
Hozzávalók:
- 8-10 db tojás
- 80 g vaj
- 2 ek. majonéz
- 1 ek. murstár
- só, bors
(szerecsendió)
Díszítésnek kaliforniai paprika vagy petrezselyemlevél.
Elkészítés:
A tojásokat 10 perc alatt keményre főzzük. Hideg fürdőben lehűtjük, így könnyebben lejön a héjuk. Megpucoljuk, kettévágjuk. A sárgájákat kiskanállal kikanalazzuk egy tálba, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat, jól kikeverjük. Jöhet hozzá a majonéz és a mustár is. Végül sóval és borssal ízesítjük (+pici szerecsendióval).
A kész krémet a fél tojásokba töltjük. Innen kétféleképpen haladhatunk tovább. Összeboríthatunk két fél töltött tojást, és lelocsoljuk mondjuk tartásmártással. Vagy (ahogy én is szeretem) megtöltjük a fél tojásokat, és apróra vágott kaliforniai paprikával vagy petrezselyemmel díszítjük. Mindkét megoldás jó, kinek melyik a kedvence.
Franciasalátával és fasírttal tálalom. Jó étvágyat!
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.