Ma eszembe jutott, milyen régen ettem müzliszeletet, de lusta voltam elmenni a boltba. Mivel volt zabpelyhem és aszalt gyümölcsöm itthon, hozzáfogtam házilag megalkotni.
Nem lett tökéletes, mert szeleteléskor hajlamos lett a szétesésre, ezért megfogadtam, hogy legközelebb több mézet rakok bele. De mindenféle más szempontból hibátlan lett: szép színt kapott a sütőben, finom volt, és gazdag: tele mindenféle finomsággal.
Reggelinek is tökéletes. Szét lehet morzsolni egy tálba, és tejjel müzliként megenni. De meg lehet hagyni egy darabban is, és leöntetni egy szeletet joghurttal. Vagy csak csipegetni belőle két étkezés között.
Aszalt gyümölcsös-kókuszos müzliszelet
Hozzávalók:
- 200 g zabpehely
- 30 g kókuszreszelék
- 55 g aszalt sárgabarack
- 40 g aszalt szilva
- 50 g mazsola
- 125 g vaj
- min. 5e.k. méz
- pici fahéj
Elkészítés:
A kimért zabpelyhet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és az aszalt gyümölcsöket. A vajat és a mézet egy tálkában összeolvasztjuk a mikróban. (Aki akar, adhat hozzá cukrot, én nem tettem, mert igyekeztem egészségesen elkészíteni. De barna cukrot nyugodtan lehet bele rakni.)
A vajas-mézes keveréket ráöntjük a száraz hozzávalókra, és alaposan összekeverjük. Kivajazott vagy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és jól lelapítgatjuk. Megszórjuk fahéjjal, és sütőben közepes erősségen fél óráig sütjük. Kihűlés után szeletekre vágjuk. (Ha nehezen vágható, mert kissé morzsálódik, akkor legközelebb tegyél bele több mézet, hogy jobban összeálljon.)
Bármilyen gyümölccsel készítheted, rakhatsz bele magvakat is: mogyorót, diót, napraforgómagot, bármit, amit szeretsz. Kellemes kísérletezgetést!