HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (23) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (152) élesztő (22) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (38) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (120) hal (3) halloween (1) házi (25) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (8) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (6) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (24) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (3) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (20) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (10) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (53) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

  • Magdolna Tóthné Kovács: Nagyon sokszor elkészítettem! Mindig nagy siker volt! (2021.09.06. 15:11) Sonkás-sajtos-kukoricás háromszög
  • Tecuka: Ma megcsináltam. Valószinű a cukor mennyisége és a hagyományos sütés miatt a külseje mjadnem megég... (2021.08.30. 16:05) Ricottás amerikai palacsinta
  • takacsveca93: Hát nem a legszebb süti, de mivel gyorsan elkészül mikróban, és nem kell vele sokat szórakozni, ez... (2019.05.05. 18:05) Mikrós kakaós süti
  • Kockalány: @lorien: Teszek fel neked egy képet az blog Facebook oldalára. :) Megmutatom mennyi szaft szokott ... (2018.03.09. 22:00) A szaftos sült csirke titka
  • Kockalány: @Arpadne Szilagyi: Örülök, hogy ízlett! (2017.08.25. 16:43) Tojással töltött rúdfasírt

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook oldal

2012.12.17. 20:14 Kockalány

Egy kis francia

Címkék: alma torta édesség sütemény desszert karamell tarte tatin omlós

Na, nem francia nyelvlecke következik, mivel én sem beszélem ezt a szép nyelvet, hanem egy francia eredetű tortarecept. A Tarte tatin-t először a Julie and Julia című csodálatos gasztrofilmben láttam, és menten eldöntöttem, hogy egyszer én is elkészítem. Mivel túlmisztifikáltam a receptjét, eddig nem került rá sor. De most van sok finom almám - amiket egy puha takaróba bugyolálva védek az erkélyen a fagytól - , ezért utána is néztem a receptjének. Nagyon meglepődtem, mikor kiderült, hogy nem is olyan bonyolult.

Azért még egyszer minimum el kell készítsem, hogy a tökéletes külső is meglegyen, mert most elsőre kicsit túlpároltam az almákat, amik így nem gömbölyödnek ki a tésztából, inkább félénken megbújnak a karamell rétegben. De ezt a kis szépséghibáját leszámítva, isteni finom lett! Én nem vagyok oda annyira az almás sütikért, de ezt nagyon nehezen hagyom abba. Keveredik benne a sziruposan édes és a savanykás íz egy tökéletesen ropogós tésztarétegen.

Tarte tatin/ Fordított almatorta

Hozzávalók:

A feltéthez:

- 3-4 db. normál méretű, savanykás alma

- 200 g cukor

- 90 g vaj

A tésztához:

- 200 g liszt

- 150 g hideg vaj

- 1 tojássárgája

- 2 evőkanál hideg víz

- egy csipet só

- egy pici cukor

Elkészítés:

Először az egyszerű porlós tésztával érdemes kezdeni. A lisztben elkeverjük a csipetnyi sót, a pici cukrot, majd jöhet a hideg, felkockázott vaj, a tojássárgája és a 2 evőkanál hideg víz. Először fakanállal, majd ha valamelyest összeállt, kézzel gyúrjuk tovább (ha túl kemény, pici vízzel lehet lazítani rajta, ellenkező esetben pedig liszttel szilárdítani). Szép rugalmas tésztát kapunk, csomagoljuk fóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe.

Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk negyedekbe. A vajat és a cukrot egy kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben olvasszuk össze (a serpenyő legyen magasított falú, és a nyele tűzálló, ha nem az, csavarozd le). A megolvadt masszába rakosgassuk bele az almanegyedeket úgy, hogy a gömbölyű felük a serpenyő aljára nézzen. Igyekezzünk minél szorosabban, de szépen elrendezni őket. Majd közepes fokozaton karamellizáljuk 15-20 percig, közben néha locsoljuk meg a sziruppal az almák felső felét is.

Ha az alma készen van, lisztezett felületen a serpenyő alakjának megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát, és ráborítjuk a szószos alma tetejére. Lenyomkodjuk, és egy fogvájóval megszurkáljuk, hogy süléskor a gőzök távozni tudjanak. Majd előmelegített sütőbe tesszük közepes fokozaton fél órára sülni.

Ha kész, várjunk pár percet, aztán borítsuk ki egy tányérra. Úgy a legegyszerűbb, ha a tányért a serpenyőre tesszük, és egy hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Ha a serpenyőbe ragadna pár alma, akkor sincs gond, illesszük óvatosan a tésztára. Nem baj, ha kinézetre nem sikerült tökéletesre, az ízét nem lehet elrontani, a család imádni fogja. Köszönet a franciáknak!

Tarte tatin3.jpg

  Sajna az én almáim nem gömbölyödnek ki olyan szépen, mint kellene, na de majd legközelebb!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr64970410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása