Na, nem francia nyelvlecke következik, mivel én sem beszélem ezt a szép nyelvet, hanem egy francia eredetű tortarecept. A Tarte tatin-t először a Julie and Julia című csodálatos gasztrofilmben láttam, és menten eldöntöttem, hogy egyszer én is elkészítem. Mivel túlmisztifikáltam a receptjét, eddig nem került rá sor. De most van sok finom almám - amiket egy puha takaróba bugyolálva védek az erkélyen a fagytól - , ezért utána is néztem a receptjének. Nagyon meglepődtem, mikor kiderült, hogy nem is olyan bonyolult.
Azért még egyszer minimum el kell készítsem, hogy a tökéletes külső is meglegyen, mert most elsőre kicsit túlpároltam az almákat, amik így nem gömbölyödnek ki a tésztából, inkább félénken megbújnak a karamell rétegben. De ezt a kis szépséghibáját leszámítva, isteni finom lett! Én nem vagyok oda annyira az almás sütikért, de ezt nagyon nehezen hagyom abba. Keveredik benne a sziruposan édes és a savanykás íz egy tökéletesen ropogós tésztarétegen.
Tarte tatin/ Fordított almatorta
Hozzávalók:
A feltéthez:
- 3-4 db. normál méretű, savanykás alma
- 200 g cukor
- 90 g vaj
A tésztához:
- 200 g liszt
- 150 g hideg vaj
- 1 tojássárgája
- 2 evőkanál hideg víz
- egy csipet só
- egy pici cukor
Elkészítés:
Először az egyszerű porlós tésztával érdemes kezdeni. A lisztben elkeverjük a csipetnyi sót, a pici cukrot, majd jöhet a hideg, felkockázott vaj, a tojássárgája és a 2 evőkanál hideg víz. Először fakanállal, majd ha valamelyest összeállt, kézzel gyúrjuk tovább (ha túl kemény, pici vízzel lehet lazítani rajta, ellenkező esetben pedig liszttel szilárdítani). Szép rugalmas tésztát kapunk, csomagoljuk fóliába, és tegyük fél órára a hűtőbe.
Az almákat hámozzuk meg, magozzuk ki, és vágjuk negyedekbe. A vajat és a cukrot egy kb. 25 cm átmérőjű serpenyőben olvasszuk össze (a serpenyő legyen magasított falú, és a nyele tűzálló, ha nem az, csavarozd le). A megolvadt masszába rakosgassuk bele az almanegyedeket úgy, hogy a gömbölyű felük a serpenyő aljára nézzen. Igyekezzünk minél szorosabban, de szépen elrendezni őket. Majd közepes fokozaton karamellizáljuk 15-20 percig, közben néha locsoljuk meg a sziruppal az almák felső felét is.
Ha az alma készen van, lisztezett felületen a serpenyő alakjának megfelelő méretűre nyújtjuk a tésztát, és ráborítjuk a szószos alma tetejére. Lenyomkodjuk, és egy fogvájóval megszurkáljuk, hogy süléskor a gőzök távozni tudjanak. Majd előmelegített sütőbe tesszük közepes fokozaton fél órára sülni.
Ha kész, várjunk pár percet, aztán borítsuk ki egy tányérra. Úgy a legegyszerűbb, ha a tányért a serpenyőre tesszük, és egy hirtelen mozdulattal megfordítjuk. Ha a serpenyőbe ragadna pár alma, akkor sincs gond, illesszük óvatosan a tésztára. Nem baj, ha kinézetre nem sikerült tökéletesre, az ízét nem lehet elrontani, a család imádni fogja. Köszönet a franciáknak!
Sajna az én almáim nem gömbölyödnek ki olyan szépen, mint kellene, na de majd legközelebb!