Tele van a könyvespolcom jobbnál jobb szakácskönyvekkel, de valamiért inkább csak a lakás díszei, ahelyett, hogy használnám őket. Felgyorsult világunkban egyszerűbb dolog beírni a keresőbe, amit főzni szeretnénk, és már jönnek is fel a végtelen számú találatok. Pedig milyen jó lapozgatni a szakácskönyveket, főleg ha tele vannak ínycsiklandozó képekkel.
Tegnap unalmamban belelapoztam az egyik csokoládés receptkönyvbe, és a vége felé rábukkantam egy érdekes receptre. Első látásra csak egy egyszerű muffin-receptnek tűnt, de megfogott a neve: Túró Rudi muffin. Mivel imádom ezt az édességet, és úgysem tudtam mit kezdeni magammal, neki is láttam megsütni. Mikor megéreztem az illatát sülés közben, már tudtam, hogy kincsre leltem.
Túró Rudi muffin
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 25 dkg túró
- 15 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 dl tej
- 1 tábla étcsoki
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tk. sütőpor
- pici só
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a vaníliás cukorral. A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a puha vajjal. Ezután hozzáadjuk a túrót, a tejet, a sütőporos lisztet, és simára keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük egy csipet sóval. Egy részét gyors mozdulatokkal a tésztába keverjük, a másik felét pedig csak nagyon vigyázva, óvatosan adjuk hozzá.
A muffinformákat kibéleljük papírkosárkákkal, és mindegyikbe 2/3 részig tésztát töltünk. Előmelegített sütőben 180 fokon 25 perc alatt készre sütjük. Kb. 18 darab lesz belőle. Kihűlés után a felolvasztott étcsokiba mártjuk a tetejüket. (Kevés tejet vagy vajat keverhetünk a csokihoz, hogy ne legyen nagyon sűrű.) Belül édes, túrós és mennyeien puha, kívül kesernyésen csokis, pont mint az igazi Túró Rudi. Vigyázat, függőséget okoz!