Nagyon szeretem a barackot, főleg az őszit és a nektarint. Az Édes a sárgáért van oda, de az nekem kevésbé tetszik. Talán azért, mert szeretem, ha finom érett, édes, a savanykás ízű kevésbé jön be. Most aztán kihasználjuk a barack-szezont, a hétvégi menünk csak barackos fogásokból épült fel.
Ez a második hétvége, hogy Őszibarack krémlevest eszünk, az előzőn is ezt készítettem. A múlt hétvégén kínai édes-savanyú csirke volt mellé a második, remekül illett hozzá, de most ismét csupa gyümölcsösös minden. Ezen a hétvégén Barackos-sajtos csirkemellet sütöttem hozzá.
Aki szereti az édesen elkészített húsokat, annak nagyon fog tetszeni. Bármilyen barackkal el lehet készíteni, nyáron tudunk frissből dolgozni, télen ott a jó öreg befőtt. Aki a déligyümölcsökért rajong, süsse ananásszal, aki nincs oda az édes ízekért, dobja fel hagymával és sajttal.
Barackos-sajtos csirkemell
Hozzávalók:
- csirkemell
- barack
- sajt (lehet füstölt is, isteni vele)
- fűszerek
Elkészítés:
A csirkemelleket megtisztítjuk, közepesen vastag szeletekre vágjuk, és ízlés szerint fűszerezzük. Nem kell túlzásba esni, elég a só és a bors, legfeljebb egy pici petrezselyem vagy majoranna, mert úgyis a barackon és a sajton lesz a hangsúly.
Egy pici olajat öntsünk a húsok alá a tepsibe, és előmelegített sütőben alufólia alatt kezdjük el sütni. Ez azért jó, mert így a saját levében fő meg, finom puha lesz. Az elősütés után kivesszük, és rászeleteljük a barackokat. Vékony szeletekkel pakoljuk meg, de egy-egy fél barackot is rájuk tehetünk. Végül sajttal koronázzuk meg az egészet. Én nagyon szeretem a füstölt sajtot, így azt szoktam, de bármilyen sajttal nagyon finom.
Visszatoljuk a sütőbe fólia nélkül, és készre sütjük. Ha a sajt elolvadt, és egy picit megpirult, már ki is vehetjük. Tetszés szerinti körettel tálaljuk, mi most rizzsel ettük, amit meglocsoltam a hús kisült, finom fűszeres levével. Még gondolkozok valami finom desszerten is délutánra, ha már barack, lehet, hogy sütök hozzá egy Barackos túrótortát, hogy tényleg barack mámorban ússzunk.