HTML

Kockalány konyhája

Egy kocka lány is tudhat sütni-főzni.

Címkék

áfonya (2) alma (23) almás pite (1) amerikai (2) ananász (4) angol (2) aszalt (4) avokádó (1) bab (5) bababarát (1) bacon (14) banán (10) barack (12) bejgli (2) bolgár (1) bor (2) borítékolt (1) brassói (1) brokkoli (11) brownie (8) burgonya (15) cake pops (1) cékla (1) chili (4) citrom (16) cseresznye (4) csiga (3) csípős (2) csipsz (1) csirkehús (31) csokiimádók (33) csokiszósz (18) cukkini (9) desszert (159) édesség (149) egészséges (88) egészséges reggeli (10) egyszerű (152) élesztő (22) eper (16) étcsokoládé (34) étteremkritika (6) fagyi (1) fahéj (38) falatkák (16) fánk (4) fasírt (6) felfújt (1) feta (7) filmajánló (3) fogadalmak (1) fokhagymás (59) főzelék (2) francia (5) füstölt szalonna (13) gluténmentes (1) gomba (11) gombóc (1) gordon ramsay (1) görög (4) gránátalma (1) grill (3) gríz (2) gyors (120) hal (3) halloween (1) házi (25) húsos (78) indiai (3) jamie oliver (1) játék (1) joghurt (5) juhtúró (1) kakaó (37) kakaós csiga (1) kalács (6) káposzta (6) karácsony (8) karamell (4) karfiol (4) kefir (2) keksz (15) kelbimbó (3) kenyér (6) kenyérlángos (1) kevert (17) kínai (1) kínai kel (3) kiwi (2) kókusz (20) kolbász (4) könnyű vacsi (60) körte (2) kosárka (2) köszméte (1) krém (6) krémsajt (5) kuglóf (2) kukorica (10) laktató (78) larousse (1) lasagne (1) lassi (1) lecsó (3) lekvár (15) lencse (1) lepény (2) leves (24) likőr (1) madeleine (2) magyaros (10) máj (2) majonézes (2) majoranna (5) mák (3) málna (2) mandula (1) marhahús (4) mártás (6) máz (3) mazsola (7) medvehagyma (5) meggy (16) menzakaja (7) méz (18) mézeskalács (3) mikrós (1) mogyoró (2) mogyorókrém (2) muffin (12) mustáros (6) nagyanyáink süteményei (23) narancs (5) nokedli (1) nyárson sült (1) olasz (5) omlós (33) padlizsán (4) palacsinta (8) paprika (4) paradicsomos (12) péksütemény (10) penne (1) pikáns (20) piskóta (22) piskótatekercs (1) pite (16) pizza (4) pogácsa (2) póréhagyma (4) pörkölt (5) puding (18) pulykahús (3) puncs (2) rácsos (4) ragu (8) rakott (16) rántott (4) rebarbara (1) rétes (1) ribizli (1) ricotta (1) rizses (5) rumos (10) sajt (46) saláta (9) sárgarépa (16) sertéshús (28) sonka (15) sörös (1) sós rágcsálnivaló (7) spagetti (12) spanyol (3) spárga (2) spenót (1) sütemény (100) szaftos (14) szezámmag (5) szilva (5) szőlő (1) szószok (4) szuflé (1) tarhonya (1) tarte tatin (3) tej (47) tejfölös (32) tejpor (2) tejszín (27) tejszínhab (12) tenger gyümölcsei (4) tésztaétel (34) tojásos (13) tök (2) töltött (18) torma (1) török (4) torta (30) turmix (7) túró (18) vaníliás (53) vega (66) vinetta (1) virsli (2) zabpehely (4) zöldborsó (5) zöldséges (61) Címkefelhő

Friss topikok

  • Magdolna Tóthné Kovács: Nagyon sokszor elkészítettem! Mindig nagy siker volt! (2021.09.06. 15:11) Sonkás-sajtos-kukoricás háromszög
  • Tecuka: Ma megcsináltam. Valószinű a cukor mennyisége és a hagyományos sütés miatt a külseje mjadnem megég... (2021.08.30. 16:05) Ricottás amerikai palacsinta
  • takacsveca93: Hát nem a legszebb süti, de mivel gyorsan elkészül mikróban, és nem kell vele sokat szórakozni, ez... (2019.05.05. 18:05) Mikrós kakaós süti
  • Kockalány: @lorien: Teszek fel neked egy képet az blog Facebook oldalára. :) Megmutatom mennyi szaft szokott ... (2018.03.09. 22:00) A szaftos sült csirke titka
  • Kockalány: @Arpadne Szilagyi: Örülök, hogy ízlett! (2017.08.25. 16:43) Tojással töltött rúdfasírt

Linkblog

Ajánló

Legjobb receptes blogok

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Facebook oldal

2013.11.06. 20:05 Kockalány

Görög grízes lepény

Címkék: görög tej édesség lepény desszert rétes fahéj vaníliás gríz könnyű vacsi

Szeretjük az édes vacsorákat, egy héten legalább két estén valamilyen édesség kerül az asztalra. Alakmegőrzés szempontjából ez persze nem feltétlenül jó ötlet, de amíg le lehet dolgozni, addig nincs gond. Amúgy sem tudnánk megállni, mert mindketten édesszájúak vagyunk.

Amikor megláttam a mostani finomság fotóját, rögtön tudtam, hogy ki kell próbálnom. Nagyon jól nézett ki, gondoltam, ami ilyen jól néz ki, csak finom lehet. Jól gondoltam, a recept bevált, bár picit változtattam rajta, hogy sűrűbb állagot kapjon.

A sütőmmel újfent meg kellett küzdenem, de jó hír, hogy kilátásban van életem leendő legjobb karácsonyi ajándéka, egy új sütő! Már nagyon várom, mert az utóbbi időben nagyon sokat vacakolt a szegény leharcolt régi. Nemsokára már nemcsak álom lesz a hibátlanul felemelkedő piskóta, és a mindig tökéletesen sikerült sütemény.

Görög grízes lepény (1).JPG

A vajas réteslapokkal kibélelt tálba kerül a gríz

Görög grízes lepény

Hozzávalók:

- 1,5 l tej

- 1 cs. réteslap (8-10 db.)

- 30 dkg búzadara

- 30 dkg cukor

- 3 tojássárgája

- 1 egész tojás

- 1 cs. vaníliás cukor, vagy aroma

- 1 ek. vaj

+ olvasztott vaj, a réteslapok megkenéséhez

+ fahéj és porcukor a teteje megszórásához

Elkészítés:

A tejet feltesszük kis lángon a tűzhelyre főni. A tojássárgájákat és az egész tojást a cukorral elektromos habverővel habosra verjük. Ha kész, a tejhez keverjük, és utána a búzadarát is hozzáadjuk. Kevergetve addig főzzük, míg be nem sűrűsödik (még adhatunk hozzá búzadarát, ha nem lett elég sűrű). Végül levesszük a tűzhelyről, és elkeverjük a vaníliás cukorral és a vajjal.

Kivajazunk egy hőálló tálat vagy egy kisebb tepsit, akkorát, hogy picit túlérjenek a réteslapok rajta. A lapokat egyesével megkenjük olvasztott vajjal, és a felét a tálba rétegezzük. Ráöntjük a grízes masszánkat, visszahajtjuk a széleket, és befedjük a maradék vajjal megkent réteslapokkal. A széleket ismét jól lehajtjuk, hogy ne tudjon kifolyni a gríz.

Görög grízes lepény (2).JPG

Kész a kis csomag :)

200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és készre sütjük. Akkor van kész, ha a gríz szépen összeállt, a réteslapok pedig szép aranybarna színt kaptak. Ez sütőerősségtől függően lehet 30 perc, de akár egy óra is. Ha az elején elég sűrűre főzzük a grízt, nem kell sokáig sütni. De ha túl híg, akkor több időre lesz szüksége. Ha mégsem lesz szeletelhető, annyi baj legyen, kanállal is meg lehet enni, legközelebb majd jobban sikerül.

Ha kész, kihűtjük, kockákra szeleteljük, megszórjuk fahéjjal és porcukorral, és tálaljuk. Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk, ki hogy szereti. Jó étvágyat!

Görög grízes lepény (4)a.jpg

Íme a végeredmény! Nem egyszerű szeletelni, de megéri a macerát. (Bocs a képminőségért, merült a gépem.)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kockalanykonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr705618178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása