Egy kis kihagyás után újra itt vagyok. Az új év nálam tényleg egy új kezdetet hozott magával, méghozzá a munkában. Új munkahelyem lett, ami már most nagyon tetszik. Remélem végre megtaláltam az igazi helyem.
A nagy ünnepi dőzsölés után semmi bonyolultat nem főztem, inkább egyszerű és hagyományos fogásokat. A sütiket sem bonyolítottam túl, legutóbb egy finom sajtos pogácsát sütöttem, vagyis nem egyet, hanem vagy százat.
Nagyon jó kis receptre bukkantam. Amikor kisülnek a kis pogik kívül sajtosan ropogósak, belül pedig mennyeien puhák. Frissen a legfinomabbak, bár el lehet tenni őket, de nem érdemes, és nem is biztos, hogy sikerül.
Sajtos pogácsa
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 25 dkg vaj
- 1 kocka élesztő (5 dkg)
- 3 tojássárgája
- 2,5 dl tej
- 2 kis poharas tejföl
- 2 ek. cukor
- 1,5-2 ek. só
+ 1 tojás és reszelt sajt a tetejükre
Elkészítés:
Egy tálba beletesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést készítünk az ujjunkkal. Ebbe rakjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Ráöntünk annyi langyos tejet, hogy a lyukat megtöltse, és hagyjuk megkelni az élesztőt.
Ha megkelt, kissé összeforgatjuk a liszttel, és hozzáadjuk a sót, a tojássárgájákat, az olvasztott vajat, a tejfölt és a maradék tejet. Jól összegyúrjuk, egy nagyon könnyű, rugalmas tésztát kell kapnunk. Lelisztezzük, letakarjuk, és meleg helyen 40 percig kelesztjük.
Lisztezett felületen kinyújtjuk, és többször felhajtogatjuk. Majd visszatesszük további 30 percig kelni. Ha kész, ismét kinyújtjuk, kiszaggatjuk pogácsa szaggatóval vagy feles pohárral. Megkenjük a tetejüket egy tojással, és reszelt sajtot szórunk rájuk.
Sütőpapíros tepsiben toljuk az előmelegített sütőbe. 180-200 fokon légkeveréses módban 10-12 percig sütjük. Amikor szép színt kapnak, ki is lehet venni őket. Ez viszonylag nagy tésztamennyiség, kb. 100 darab készül belőle, ezért meg is lehet felezni a hozzávalókat, ha kisebb adagot szeretnénk.