A crumble, azaz morzsasüti egy híres angol édesség, ami alul gyümölcsből, felül pedig ropogós, morzsolt tésztából áll. A lusta szakácsnők kedvenc desszertjévé vált, mert pár perc alatt összedobható, fél óra alatt megsüthető finomság. Ha ez még nem lenne elég, ezerféleképpen variálható, bármilyen gyümölccsel, sőt sósan zöldséggel is elkészíthető.
Tegnap este vacsoravendégeink voltak, az egyik barátnőmet és a vőlegényét hívtuk meg magunkhoz. A kedvenc vendégváró és jóllakató fogásommal készültem, a Sajtos-baconös rakott csirkemellel. Jól sikerült, mint mindig, desszertként Csokiszuflét és fagyit kínáltam. Szeretem, ha a vendégeim jóllakottan és elégedetten mennek haza, azt hiszem, ez most is sikerült.
Ma nem sok kedvünk volt kimozdulni a borús idő miatt, laza, pihenős napunk volt. Az ilyen napok tökéletesen alkalmasak a sütögetésre, egy kis süti hangulatfokozónak mindig remekül beválik. Nem akartam bonyolultat készíteni, hiszem még volt a csokiszufléból is. Az Édes kedvében akartam járni egy kis gyümölcsös édességgel, mert ő azért teljesen odavan.
Így esett a választásom a crumble-ra, mert isteni gyümölcsös, ropogós, és pikk-pakk megvan. Szerintem ezt a sütit még elrontani sem lehet, olyan egyszerű. Én meggybefőttből készítettem, de bármilyen gyümölcsből szuper, akár a most aktuális cseresznyéből is. Alig várom már, hogy sósan is kipróbáljam, valamikor összedobok belőle egy kiadós, gyors vacsorát is.
Meggyes crumble (morzsasüti)
Hozzávalók:
A morzsás tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg hideg vaj
- 12 dkg cukor
- egy csipet só
A meggyes töltelékhez:
- 40 dkg meggy (befőtt is lehet)
- 2 ek. cukor
- 2 ek. keményítő/pudingpor
- fahéj ízlés szerint
- pici vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
Egy piteformát kikenünk vajjal. A meggyet elkeverjük két evőkanál cukorral, két evőkanál keményítővel és ízlés szerinti fahéjjal. Beleöntjük a formába, és elkészítjük a tésztát. A lisztben elkeverjük a cukrot, a sót, és kézzel nagyjából szétmorzsoljuk a hideg vajkockákat. Nem kell nagyon összegyúrni, morzsalékos tésztát kell kapnunk.
A tésztamorzsát rászórjuk a meggyre, letakarjuk alufóliával, és előmelegített sütőbe tesszük. 160-180 fokon (ha nem légkeveréses a sütőnk, lehet 200 fokon is) fél óra alatt megsütjük. Az utolsó 5-10 percben alufólia nélkül aranybarnára pirítjuk a tetejét. Kihűlés után jobban szeletelhető, de akár kanállal is kifalatozhatjuk a tálból, ez a süti erre lett kitalálva.
Megtalálsz a Facebookon is: Kockalány konyhája.