Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem nagyon bejött ez a novemberi jó idő. Mondjuk ezek után még rosszabbul fog esni a hamarosan beköszöntő nagy hideg. Brrr... Nem baj, mert ahol hideg van, ott sok-sok finom forró csoki van, havazás, karácsony és ünnepi sütik. Ezekkel valahogy majd csak ki lehet bírni.
Továbbra is szépen elintézem magamnak, hogy ne legyen időm, így csak olyan sütiket sütök, amik pofonegyszerűek, és egy pillanat alatt elkészülnek. Citromos hangulatban voltam, így esett a választásom erre a fincsi kekszre. Mikor kisült, épp ebédidő volt, és hát, mondanom sem kell, hogy úgy jól laktam belőle, hogy nem is ettem már mást. :)
Citromos keksz
Hozzávalók:
- 28 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 12 dkg vaj
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- fél tk. vanília kivonat
- negyed tk. sütőpor
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
- egy csipet só
+ porcukor a forgatáshoz
Elkészítés:
A puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a citromlevet, a citromhéjat, a vanília aromát, a tojást, és az egészet jól elkeverjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával és egy csipet sóval, és adagonként a vajas krémhez adjuk.
a.jpg)
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztából dió nagyságú golyókat formázunk, porcukorba hempergetjük, és sütőpapíros tepsibe tesszük. Kicsit lenyomjuk, hogy laposabb legyen. Hagyjunk közöttük helyet, mert nagyon megdagadnak.
a.jpg)
10-12 perc múlva, amikor épp egy leheletnyi színt kaptak (nem kell, hogy barnák legyenek, mert akkor kiszáradnak!), kivesszük őket. Kb. 30 db. lesz ennyi adagból. Frissen a legfinomabbak, amikor a külsejük éppen roppanós, a belsejük pedig isteni puha.
+Tipp: legközelebb tuti forró csokiba fogom mártogatni! Hmm...
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.