Egészen eddig a hétvégéig nem tudtam, hogy mi is az a Tejpite vagy Tejes pite (ki hogy ismeri). Unatkozva szörföltem a Facebookon, amikor megláttam, hogy egy ismerősöm lájkolt egy főzős oldalt, na, én az ilyenre mindig ugrok. Meg is néztem magamnak, és az oldalon szembetalálkoztam ennek az ismeretlen finomságnak a receptjével is. Nem bírtam volna ki, hogy ne készítsem el.
Hát…mit ne mondjak. Mennyei lett, de tényleg, ilyen finom ízre nem számítottam! Már az illata nagyon csalogató volt, alig vártam, hogy elkészüljön, de azt már nem bírtam megvárni, hogy kihűljön, még melegen felszeleteltem, és rá is repültünk a Kedvessel. Én egy szeletnél meg sem álltam, de a második után azért megálljt parancsoltam magamnak, mert úgy, de úgy ettem volna méééég.
A tésztája hasonlít a palacsintához ízben és illatban egyaránt. Miközben eszed, nem tudod eldönteni, hogy pudingot vagy süteményt eszel-e éppen, de nem is érdekel, hisz annyira finom, hogy ez mindegy is. Kicsit a Rizskochra is hajaz az íze. De teljesen felesleges hasonlítgatni bármihez is, csak egy a lényeg, hogy abbahagyhatatlanul finom!
Meggyes tejpite
Hozzávalók:
- 350 g meggybefőtt
- 3 db. tojás
- 90 g porcukor
- egy csipet só
- 3 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 1 vaníliás cukor
- 15-20 dkg liszt
Elkészítés:
Egy kivajazott-kilisztezett tepsi aljára beleszórjuk a meggybefőttet (jobb, ha lemosod és lecsepegteted, hogy ne fogja be a levével a tepsit). A tojásokat szétválasztás nélkül kezdjük el felverni robotgéppel. Ha elkezd habosodni, beleszórjuk a csipet sót, és tovább habosítjuk. Majd két részletben a porcukrot is hozzáadjuk, és kb. 10 percig erős fokozaton dolgozzuk tovább a géppel (krémesen habos lesz a végeredmény). Majd lassú fokozaton hozzákeverjük a tejet és a tejszínt is. Végül a vaníliás cukorral elkevert lisztet szórjuk hozzá, és óvatosan kézi habverővel csomómentesre összedolgozzuk. Rácsorgatjuk a krémet a meggyre, és előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük. Fél óra után elkészül, és kivehetjük a sütőből. Kihűlés után felszeleteljük és vékonyan megporcukrozzuk a tetejét. A siker garantált, jó étvágyat hozzá!
Könnyű és finom, de azért nem fogyókúrás finomság :)