Ismét egy tipikus menzakaját főztem, tarhonyás húst. Persze ebben nem kellett nagyítóval keresni a húst, mint a jó öreg gimis ebédlői változatban. Kevés hozzávaló kell hozzá, gondolom pont ezért szerették a konyhás nénik, lehet vele spórolni, bár a hús nem olcsó, ezért nem is tettek bele sokat. Na, én nem sajnálom magunktól, volt benne rendesen, jól is laktunk vele.
Hozzávalók:
- fél kiló sertéscomb
- fél kiló tarhonya
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2-3 cikk fokhagyma
- kevés olaj
- só, bors
- sertés fűszerkeverék
- pirospaprika
- víz
- esetleg leveskocka
Elkészítés:
A szokásos módon pörköltet készítünk, azaz kevés olajon pirítani kezdjük a felkockázott hagymát és fokhagymát. Majd hozzáadjuk a felkockázott húst is. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk sertés fűszerkeverékkel és pirospaprikával. Ha a saját levét elfőtte, felöntjük 2-3 deci vízzel. Addig főzzük, míg a hús meg nem puhul, közben folyamatosan pótoljuk az elfőtt vizet, és kevergetjük. Ha puha a hús, és sűrű szaftja van, akkor kész.
A tarhonyát kevés olajon megpirítjuk. Ezt alacsony fokozaton végezzük, nehogy leégjen. Ha szép aranybarna színt kapott, felöntjük másfél liter vízzel, és megsózzuk (én rádobtam egy leveskockát, így nem lesz íztelen). Addig főzzük, míg fel nem issza a vizet, és sűrűn kevergetjük, le ne ragadjon. Ha megfőtt, levesszük a tűzhelyről, ráteszünk egy fedőt, és hagyjuk 10-15 percig állni. Mikor teljesen megpuhult, összekeverjük a szaftos hússal, és savanyúsággal tálaljuk. Jó étvágyat!