Tudtad, hogy a kókusz milyen egészséges?! Nem hiába szeretem annyira, tele van minden jóval. Van benne magnézium, kalcium, cink és vas is. Kiváló immunerősítő és csonterősítő. Gazdag telítetlen zsírsavakban, és emésztést segítő hatású.
A kókuszpálma nagyon hasznos növény, minden részét felhasználják valamire: a fehér húsát és a levét különböző formában étkezési célra használják (reszelék, olaj, tej, zsír), ill. szépségápolási termékek alapanyagaként, a barna héjából edényeket faragnak, a leveléből és a rostjaiból pedig ruhákat, szőnyegeket, és lakberendezési tárgyakat készítenek.
Hatalmas ültetvényeken termesztik őket, és mivel nagyon magasra nőnek, a betakarítást többnyire idomított majmokkal végzik. (Mondjuk ehhez az állatvédőknek biztos lenne egy-két szava.) Láttam róla egy videót régebben, amit most hiába kerestem, nem találtam meg, pedig meg akartam mutatni nektek.
Jöjjön most egy kókuszos finomság, amit már a nagymamáink is előszeretettel készítettek, mi pedig előszeretettel kapdostunk befelé még melegen, mert nem volt türelmünk kivárni, míg kihűl.
Kókuszos csiga
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 25 g élesztő
- 3 tojássárgája
- fél deci tej
- 1 t.k. cukor
A töltelékhez:
- 3 tojásfehérje
- 25 dkg cukor (por vagy kristály)
- 15 dkg kókuszreszelék
Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben felfuttatjuk a cukorral. Közben összegyúrjuk a lisztet a margarinnal és a tojássárgájával. Végül hozzáadjuk az élesztős-cukros tejet is, és jól összegyúrjuk, majd két cipóvá alakítjuk. Picit hagyjuk pihenni, addig elkészítjük a tölteléket is.
A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük. (Én fele-fele arányban porcukrot és kristálycukrot is használtam.) Majd a habot elkeverjük a kókuszreszelékkel, és megkenjük vele a téglalap formára kinyújtott tésztát. Szorosan feltekerjük, és egy éles késsel csigákat vágunk belőle. Sütőpapíros tepsire tesszük, és közepes fokozaton 15 percig sütjük a sütőben. Mikor egy kis színt kap, már ki lehet venni. Ennyi hozzávalóból két tepsi süti lett. A Drága olyan volt, mint egy türelmetlen kisgyerek, már forrón ette volna, ha nem szólok rá. Szóval jól sikerült. :)
Sütés előtt Sütés után