Végre teljesen jó idő van, már nagyon vártam. Elegem volt már a sálból, a kesztyűből, és a vastag ruhákból. A nap szépen süt, lekerült a télikabát, és lehet lengébben öltözni. Reggelente a ragyogó napsütésben az embernek még a kedve is jobb, nagyobb kedvvel kel fel, és készül a munkába.
A friss idényzöldségekre sem kell már nagyon sokat várni, hamarosan roskadozni fognak a piacok tőlük. Addig is abból főzünk, ami van. Nagyon szeretem a zöldséges krémleveseket, azért is mert finomak, és persze nagyon egészségesek. Szinte minden zöldségből lehet krémlevest készíteni, én a hétvégén sárgarépából főztem.
Szép színű, bársonyos állagú, natúr izű leves lett, könnyű és finom. Néha ezt kívánjuk, máskor meg a laktatóbbakat. Lehet az egészet pürésíteni, de meghagyható benne pár szelet répa, hogy ne legyen olyan üres. Pirítóssal, esetleg levesgyönggyel is fogyaszthatjuk.
Sárgarépa krémleves
Hozzávalók:
- 1 kg sárgarépa
- 1 fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2-3dl főzőtejszín
- 1,5-2 l víz
- kevés extraszűz olívaolaj
- só, bors
- petrezselyemzöld
Elkészítés:
A megtisztított vörös és fokhagymát apróra kockázzuk, kevés extraszűz olívaolajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a megpucolt és felkarikázott sárgarépát. Kevés vízzel fedő alatt megpároljuk, majd felöntjük 1,5-2 liter vízzel. Sózzuk-borsozzuk, esetleg dobunk rá egy leveskockát.
Addig főzzük, míg a répa megpuhul. Kiszedünk belőle annyit, amennyit meg szeretnénk hagyni egészben, a többit botmixerrel pürésítjük. Felöntjük ízlés szerinti főzőtejszínnel, és visszatesszük bele az egész répakarikákat. Utánaízesítjük sóval, borssal (ha szükséges), apróra vágott petrezselyemzölddel, és pár percig még főzzük. Ha kész, levesgyönggyel, pirítóssal vagy csak úgy magában tálaljuk. Jó étvágyat!