Úgy döntöttem, idén nem kesergek a nyár végén, inkább kiélvezem azokat az ízeket, amiket a hamarosan beköszöntő ősz hoz magával. Jönnek a tartalmasabb, melengető ételek, a sok finom almás, szőlős, szilvás finomság. A barátnős koktélozásokat lassan felváltják a hangulatos forró csokizások. Jobban belegondolva, nem is olyan rossz dolog ez az ősz.
Az idei nyaram különösen tevékenyen telt, ami az itteni aktivitásomon is meglátszott. Az ősz beköszöntével nyugalmasabb időszak következik, remélem több időm lesz a sütés-főzésre, és a blogra is. Egyébként is ezer új ötlet cikázik a fejemben, bízom benne, most már lesz időm is, hogy megvalósítsam őket. Ez azt jelenti, hogy végre gyakrabban lephetlek meg titeket a finomságaimmal.
Nemrég Szatmárnémetiben jártunk a barátainknál, ahol kaptunk egy nagy adag finom szatmári szilvát. Köszönjük Tündi és Pali! :) Isteni édes és érett volt, ezért abból, amit nem ettünk meg rögtön, sütöttem egy jó kis pitét. A kedvenc omlós tésztámat vettem alapul, a titkos összetevő egy kis sárgabarack lekvár volt, megkoronázva a fahéjas-cukros szilvákkal.
Szilvás pite
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 cs. sütőpor
- 1-2 ek. tejföl
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- szilva
- cukor
- fahéj
- egy kevés sárgabarack lekvár
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a cukorral, a vaníliás cukorral és egy csipet sóval. A hideg vajat kockákra vágjuk, és kézzel jól összedolgozzuk a száraz hozzávalókkal. Végül jöhet egy tojás és egy-két kanál tejföl. Jól összegyúrjuk a tésztát, kis cipót formázunk, és fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük egy kicsit (aki siet, ezt a lépést kihagyhatja).
A tésztánkat két részre osztjuk. Aki szögletes tepsiben készíti, és kockára vágva tálalja, egyenlő részekre ossza. Aki piteformában szeretné megsütni, mint én, egy nagyobb és egy kisebb részre ossza a tésztát. A nagyobbikat lisztezett felületen kinyújtjuk, a piteformába igazítjuk, megszurkáljuk egy villával, és elősütjük. Ez azért kell, hogy a szilva leve ne áztassa el a tésztát.
Az elősütött lapot megkenjük egy kevés sárgabarack lekvárral, eloszlatjuk rajta a félbevágott szilvákat, és megszórjuk ízlés szerinti cukorral és fahéjjal. A kisebb tésztát is kinyújtjuk, csíkokat vágunk belőle, és tetszés szerint kirakjuk vele a pite tetejét. Visszatesszük a sütőbe, és közepes hőmérsékleten aranybarnára sütjük (kb. 20-30 perc). Tűpróbát végezhetünk.
Ha kész a piténk, kihűtjük, szeleteljük, és porcukorral megszórva, vagy egy gömb vaníliafagylalttal a tetején tálaljuk. Ha a pite még langyos, és olvadozva csorog le róla a fagyi, hmmm, az nagyon, de nagyon ínycsiklandozó tud lenni. :)
Próbáljátok ki az almás verziókat is: a pitét, a rácsost vagy a kosárkákat.
Ha tetszett, a Facebookon is megtaláltok.