Bár tetszenek a sárgába hajló levelek a fákon, kicsit mégis visszahúz a szívem a nyárhoz. Ezért most egy olyan finomságot készítettem, ami ízeivel és színeivel is a nyarat idézi. Egyszerű, kevés hozzávalóból készül, mégis különleges fogás kerekedig belőle a végére.
Megint kaptam egy adag finom zöldséget vidékről, a szüleimtől. Lecsót akartam belőle főzni, de meggondoltam magam, és hússal párosítottam, hogy laktatóbb étel legyen belőle. Elsőre kicsit merésznek tűnt az ötletem, hogy lecsóágyon süssem meg a húst, de nagyon bejött.
Remek kombináció, feltétlenül kipróbálandó. A lecsó levében megpuhult hús annyira, de annyira omlós lett, hogy szinte szétesett, mikor beleszúrtam a villát. A lecsó adja a vibráló színt és a friss ízt, a hús pedig testet ad az egésznek. Képzeletben vállon veregetem magam, amiért ezt kitaláltam. :)
Lecsóágyon sült szűzérmék
Hozzávalók:
- 8-10 kisebb paradicsom (nem koktél!)
- 8 paprika (sárga, zöld, piros vegyesen)
- 4 fej vöröshagyma
- 2 szép sertésszűz
- só, bors
- tetszőleges zöldfűszerek
- kevés olaj
Elkészítés:
A hagymákat megpucoljuk, felkockázzuk, és mehet a hőálló tál aljára. A paprikát és a paradicsomot megmossuk, felkockázzuk, és a hagymára szórjuk. Sóval jól összeforgatjuk (mehet bőven, ha nem akarjuk, hogy natúr íze legyen), és a lecsó része kész is van.
Ha a hentes nem vágta fel, közepesen vastagra szeleteljük a húst. A szeleteket kézzel egy kicsit kilapítgatjuk, klopfolni nem kell. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük zöldfűszerekkel. Végül a lecsóra fektetjük, és kevés olajjal meglocsoljuk. Lefedjük alufóliával vagy a hőálló tál tetejével, és mehet az előmelegített sütőbe.
Magas hőmérsékleten sütjük, míg a lecsó leve kifő, és megpuhul benne a hús. Ekkor levesszük a fóliát, és megpirítjuk a húsok tetejét. Ha túl sok levet engedett a lecsó, a húsokat óvatosan leszedjük a tetejéről, és maximális hőmérsékleten elfőzzük a levét, majd visszatesszük a hússzeleteket.
Szerintem rizskörettel a legfinomabb, de krumplipürével, sült krumplival vagy akár tésztával is tálalható. Amilyen egyszerű, olyan elegáns étel készül belőle. Jó étvágyat hozzá!
+Tipp: cukkinit és padlizsánt is kockázhatunk a lecsóba, mint a franciába, nagyon finom lesz.
Ha tetszett, megtaláltok a Facebookon is.