Emlékeztek még a jópofa 2007-es Pixar animációs filmre, a L’ecsóra? Aki nem látta volna, egy Remy nevű patkány a főszereplője, akinek az álma, hogy séf legyen egy párizsi étteremben. Nagyon édes mese, nem csak kisgyerekeseknek ajánlom. Remy nagyon jól főz, többek között a francia lecsót is elkészíti, a Ratatouille-t (ejtsd: ratatuj). Tavaly nyár óta birizgálta a fantáziámat, hogy el kellene készíteni, de valamiért halogattam, mint oly sok minden mást (aki nem tudná, a halogatás nagymestere vagyok). :)
Most végre megfőztem, azt nem mondanám, hogy az eredeti recept szerint, de nagyon finomra sikeredett, úgyhogy a jövőben maradok ennél a változatnál. Az Édes nagyon félt, mert tart mindentől, aminek vad neve van, egészen addig nem tudtam megnyugtatni, hogy jó lesz, míg meg nem kóstolta. Akkor nem győzte mondogatni, hogy ez jó, finom, nem gondolta volna. Remélem, lassan rájön, hogy minden, amit én készítek, az csak finom lehet. :)
Francia lecsó (Ratatouille)
Hozzávalók:
- 2 kisebb padlizsán
- 1 közepes cukkini
- 2 lilahagyma
- 2 fokhagyma
- 2 pritamin paprika (egy piros és egy sárga)
- 3 paradicsom
- 1 kápia paprika
- só, bors
- petrezselyem
- majoranna
- pici oregánó
Elkészítés:
Az eredeti receptben külön sütnek meg minden zöldséget, majd összefőzik őket, de én időhiány miatt mindent egyszerre, egymás után dobáltam a wokba. Utólag nem értek egyet a talált receptben a zöldségek sütésének sorrendjével, mert a padlizsánnal kezdtek, ami a végül pépesre főtt, de nem volt baj, mert így szaftosabb lett a végeredmény, amit kifejezetten szeretek. De ha valaki meg szeretné őrizni a padlizsánkockák épségét, az ne a most következő sorrendben adja hozzá.
A wokban olajon kissé megpirítjuk a hosszúkás darabokra vágott hagymát, és az apróra vágott fokhagymát. Minden zöldséget megtisztítunk, és nagyjából azonosra kockázunk. Először a padlizsán kerül a hagymához, rövid sütés után a cukkini követi, majd a paprikák. Figyeljünk oda, ha elfőné a levét, kevés vízzel vagy fehér borral lehet pótolni.
Időnként kevergetve addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Végül a meghámozott és nagyobb gerezdekre vágott paradicsomot is hozzáadjuk (forró vízbe téve könnyen lehúzható a héja). A paradicsom hamar összefő, ezért csak rövid ideig főzzük. Ízesíthetjük sóval, borssal, petrezselyemmel, kevés majorannával és pici oregánóval. Az eredeti fűszerezés kakukkfüvet, bazsalikomot, esetleg kevés rozmaringot ír.
Ha a paradicsom is megpuhult, le lehet venni a tűzhelyről, tányérokba szedni, és teljes kiőrlésű rozs vagy korpás kenyérrel tálalni. Aki csípősen szereti, tehet bele chili paprikát vagy jó magyar csípős paprikát. Aznap is nagyon finom, de talán másnap, amikor összeérnek az ízek, még jobb. Jó étvágyat!