A májusi hideg, esős időben majd' meghaltunk egy kis napsütésért, most, hogy végre megkaptuk, egyből egy kis hűvös után áhítozunk. Igaz, hogy nagy meleg lett, és legszívesebben a kánikula és a hűvös idő közti kellemes melegre vágynánk, de az időjárás sajnos nem kívánságműsor. Mi, emberek örök elégedetlenek vagyunk, mindig az kell nekünk, ami épp nincs.
Jó hír viszont, hogy a jó idővel együtt eljött a friss zöldségek és gyümölcsök szezonja is. Lehet finom lecsókat főzni, frissítő gyümölcsleveseket készíteni, és a gyümölcsös édességek is előtérbe kerülnek. Én is főztem egy nagy adag gyümölcslevest, ami hidegen olyan jól esik ebben a tikkasztó időben. A meggyszezont is kiélveztük bőséggel, annyi meggyes sütit készítettem az utóbbi időben, hogy egy darabig nem is fognak hiányozni.
Tegnap az édes kérésére Meggyes piskótát sütöttem. Finom lett, olyannyira, hogy ma már csak a szélső (nem túl dekoratív) szeleteket tudtam lefotózni. Plusz kissé kellemetlen élmény volt sütéskor a szaunává változott konyhában tartózkodni. Ezt kompenzálandó készítettem magamnak egy hűsítő Epres-banános turmixot. Olyan volt ez nekem akkor, mint sivatagi vándornak az oázis.
Az epres turmix a kedvencem, de banánnal együtt is nagyon finom. Nyári melegben frissítő, napindító reggelinek, vagy könnyű vacsorának is tökéletesen megfelel. 2-3 dl hideg tejbe karikázz bele egy banánt, dobj bele 6-8 darab epret, ízesítsd egy-két evőkanál mézzel, majd az egészet turmixold össze. A pohár szélét díszítsd egy szem eperrel vagy egy karika banánnal. Igazi gyümölcsös frissítő.