Ne haragudjatok a kisebb kihagyás miatt, de a Drága kórházba került, és nem volt időm posztolni. Szegénykém tüdőgyulladással fekszik bent lassan egy hete, de hétfőn végre kiengedik. Már nagyon várom.
A nyaralás után még egy hétig szabin volt, együtt pihiztünk itthon. Először én lettem beteg, valószínűleg egy kis nátha volt, mert csak az orrdugulással küszködtem. Hamar meggyógyultam, erre múlt hét közepén az Édes lett a soros.
Az orvos lerendezte egy torokgyulladással, napokig szenvedtünk, éjjelente nem aludtunk, mert fulladozott a köhögéstől, és nem értettük miért nem gyógyul, ha szedi a felírt gyógyszereket. Aztán a kontrollon kiderült, nem vették észre, hogy tüdőgyulladása van, ami azóta a fél tüdejére kiterjedt. Azonnal be kellett feküdnie, végre jó kezekbe került. Hadd ne mondjam, hogy mi a véleményem azóta az orvosról, aki miatt a kórházba került.
Most már szépen gyógyulgat, de minimum egy hétig még itthon lesz, nem mehet dolgozni. A kedve elég rossz, nem bírja a bezártságot. Nem is nagyon volt kórházban, talán gyerekként egyszer, amikor a tengerpartra mentek nyaralni, és pont akkor lett bárányhimlős szegénykém. Elég rossz élmény lehetett neki a kórházban bezárva lenni, míg a többiek a parton szaladgálhattak.
A kórházi kaja szerencsére nem olyan borzalmas, mint gondoltuk, de nem sok étvágya van, így alig viszek be ételt, többnyire csak gyümölcsöt, joghurtot, édes vagy sós rágcsálnivalót. Így, hogy nincs itthon velem, kevesebbet is főzök, többnyire csak apróságokat. Rájöttem, hogy akkor élvezek igazán sütni-főzni, ha van kinek.
Ilyenkor viszont tudok olyat főzni, amit csak én szeretek. Ilyen például a Madártej, aminek gyerekkorom óta nagy rajongója vagyok. Nagyon sokféleképpen el lehet készíteni, én most a legegyszerűbbet osztom meg veletek, és felére csökkentett adaggal, mert most csak magamnak készítettem, szóval duplázzátok meg, ha egynél több főnek főzitek.
Madártej
Hozzávalók:
- 7,5 dl tej
- 7,5 dkg cukor
- 2 tojás
- 1 cs. vaníliás cukor (vagy egy rúd, esetleg aroma)
- egy csipet só
+ pici cukor a habba
Elkészítés:
6 dl tejet felteszünk főni, közeben felverjük a tojásfehérjét egy pici cukorral és egy csipet sóval. Amikor a tej felfőtt, egy kanál segítségével kis galuskákat szaggatunk a kemény habból, és óvatosan a tej tetejére halmozzuk. Egy perc múlva megfordítjuk, majd újabb egy perc főzés után, óvatosan kiszedjük őket.
A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a maradék tejjel. Majd a felfőtt tejbe gyors mozdulattal belekeverjük. Kevés főzés után le is vehetjük a tűhelyről, és kihűtjük. Természetesen a kis habcsókokkal a tetején tálaljuk. Hidegen a legjobb, de hűvös időben langyosan is jól esik.
+Tipp: aki nem szeretne ennyit vacakolni a habbal, főzze meg mikróban a habcsókokat. De az is jó megoldás, ha a felfőtt tejet rögtön elkeverjük a sárgájás krémmel, és utána szaggatjuk bele őket.
+Tipp2: aki sűrűbbre szeretné, pár evőkanál liszttel, vagy több tojássárgájával, esetleg vaníliás pudingporral sűrítse be. A tojássárgájától és a pudingportól nemcsak sűrűbb lesz, de erősebb sárga színt is kap.
+Tipp3: lehet a habcsókokba vagy a tejbe mazsolát is keverni, esetleg reszelt citromhéjjal vagy fahéjjal ízesíteni.
Ja, és egyébként imádom az angol elnevezését, olyan aranyos: Floating island (úszó sziget). :)