Szeretjük a fánkot, de nem csak farsangkor. Persze ilyenkor jobban előtérbe kerül, mint az év többi napján. Nálunk nyerő az egyszerű, a túrós és a sima szalagos farsangi fánk is. Ez utóbbihoz most találtam meg a tökéletes receptet a desszert.eu oldalán. Szerintem elronthatatlan, bár az olaj megfelelő hőmérsékletére nagyon oda kell figyelni.
Ma van a nyolcadik évfordulónk, de nem csinálunk nagy felhajtást. Persze megajándékoztuk egymást, este pedig elmegyünk egy jó kis indiai étterembe vacsizni. Plusz egész nap lazítunk, és finomakat eszünk. Reggelire sült kolbászt ettünk salátával, ebédre zöldborsóleves volt jó sok sárgarépával, és fánkot sütöttem. Nagyon jól sikerült, mostantól csak ezt a receptet fogom használni.
Szalagos farsangi fánk
Hozzávalók:
A tésztához:
- 500 g liszt
- 200 ml tej
- 40 g élesztő
- 50 g porcukor
- 60 g olvasztott vaj
- 5 tojássárgája
- egy csipet só
A díszítéshez:
- porcukor
- baracklekvár
Elkészítés:
Az élesztőt a porcukorral a langyos tejben 15 perc alatt felfuttatjuk. Egy tálba mérjük a lisztet, egy csipet sót adunk hozzá, majd jöhet rá az élesztős keverék, az olvasztott vaj és az öt tojássárgája. Először fakanállal keverjük el, majd kézzel jól átgyúrjuk. Rugalmas tésztát kapunk, amit meleg helyen 30 perc alatt a duplájára kelesztünk.
A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és egy 6 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk. A kis puffancsokat még hagyjuk 10-20 percig kelni. Majd az ujjunk segítségével a közepüket elvékonyítjuk (így egyrészt nem marad nyers a közepe, másrészt megkapja a tipikus fánkformát).
Egy mély edényben annyi olajat melegítünk, amennyiben szabadon úszkálhatnak a fánkok (az aljuk ne érjen le, mert megégnek). Az olaj se túl forró, se túl langyos ne legyen. Ha túl forró, túl sötét színűek lesznek a fánkok, ha túl langyos, megszívják magukat olajjal.
A lyukas felükkel lefelé fordítva kezdjük a fánkok sütését fedő alatt. Kb. két-három percig maradjanak ezen az oldalukon, de a színűk alapján is ellenőrizhetjük őket. Majd egy-két percet süljenek a másik felükön, ekkor már fedő nélkül. A kész fánkokat szalvétás tálcára szedjük ki, megszórjuk porcukorral, és lekvárral a tetejükön tálaljuk. Jó étvágyat!