A Drága nagyon szereti a Mákos bejglit, anyu sokszor készít a kedvéért, ha látogatóba megyünk. Régebben nem szerettem a mákos sütiket, de úgy látszik, ahogy öregszek, változok, és változik az ízlésem is, mert mostanában már megeszem. Azt viszont nem értettem, hogy Húsvétkor miért lepték el az internetet a mákos bejgli receptek. Én még olyat nem hallottam, hogy a bejgli húsvéti süti lenne, karácsonyi annál inkább. Szóval, ha már mindenáron valamelyik ünnephez akarjuk kötni, az a Karácsony lehetne, de amúgy meg akkor sütjük, amikor jólesik.
Közben elindult nálunk a lakáskeresési projekt. Nagy boldogsággal és lendülettel vágtam bele pár hete, de mostanra eljutottam arra a szintre, hogy inkább tépném ki egyesével az összes hajam (pedig sok van), minthogy több hirdetést nézzek meg a neten. Több százat láttam már, és ebből sokat élőben is. Van már egy-két olyan, ami számításba jöhetne, de mindegyiknek van valami defektje. Még nézünk párat, de a cérnám egyre fogy. Lassan elmehetnék ingatlanosnak, annyira megtanultam, hogy hol mit kell nézni.
Mákos bejgli
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 25 g élesztő
- egy csipet só
- tej vagy tejföl
A mákos töltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 30-40 dkg cukor
- pici tej
- reszelt citromhéj
- esetleg mazsola
Elkészítés:
A felolvasztott vajhoz hozzáadom a cukrot és a tojásokat, és jól elkeverem. Majd jöhet bele egy csipet só, a szétmorzsolt élesztő, a liszt, és egy kevés tejjel, vagy tejföllel rugalmas tésztát gyúrok belőle. Két részre osztom, és meleg helyen kicsit kelesztem. Majd vékonyra nyújtom, és megkenem a töltelékkel.
A mákot elkeverem a cukorral, reszelt citromhéjjal ízesítem, de aki szereti, tehet bele mazsolát is. Egy pici tejjel összefogom a tölteléket, hogy ne legyen nagyon morzsalékos. Megkenem vele a két tésztát, és nem szorosan, óvatosan feltekerem. Sütőpapíros tepsibe rakom, és langyos sütőbe teszem. Majd közepes erősségen készre sütöm. Ha készen vannak, rácson kihűtöm őket, majd ujjnyi vastag szeleteket vágok belőle, és tálalom.
