Az édesnek szülinapja volt a múlt héten, ezért sütöttem neki egy tortát. Nem szereti a nagyon habosat, krémeset, ezért valami frissítő gyümölcsösre gondoltam. Szereti az édes-savanyú ízeket, így a Francia citromtorta vagy citrompite (ki hogy ismeri) mellett döntöttem.
Tökéletes választás volt, nagyon finom lett. Igaz a tésztát nem sütöttem elég szárazra, nem lett igazán porlós, így kissé eláztatta a krém, de annyi baj legyen. A krém viszont nagyon finom lett, pedig nem is volt itthon elég tejszínem, tejjel egészítettem ki, és így is sikerült.
Francia citromtorta
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 csipet só
A krémhez:
- 400 ml tejszín
- 4 tojás
- 15 dkg cukor
- 2 citrom leve és héja
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a cukorral, vaníliás cukorral és a csipet sóval. Rákockázzuk a hideg vajat, és jól összegyúrjuk vele. Ha nem elég szilárd a tésztánk, egy tojást is belegyúrunk. Kis cipót formázunk belőle, és fóliába csomagolva 15 percig pihentetjük a hűtőben.
Kivajazzuk a piteformát, belenyújtjuk a tésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Addig kell sütni, míg meg nem barnul, ekkor kiszárad, és nem fogja eláztatni a krém. Ha kész, kivesszük, és visszavesszük a sütőt 140 fokra.
A krémhez a tojásokat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a citromok levét és héját, és végül elkeverjük a tejszínnel. Nekem 2 dl tejszínem volt csak itthon, ezért kiegészítettem tejjel. A kész krémet szűrő felett ráöntjük a tésztára.
Óvatosan visszatesszük a sütőbe, és 20 percig sütjük. Akkor jó, ha a formát megkocogtatva kocsonyaszerűen remeg a közepe. Tovább is lehet sütni, ha 20 perc alatt nem szilárdul meg eléggé. Ha kész, rácson kihűtjük, megszórjuk porcukorral, felszeleteljük, és tálaljuk. Hidegen a legjobb, igazi gyümölcsös frissítő.
+Tipp: mennyei lesz, ha minden szeletre teszünk egy-egy gombóc vaníliafagyit!