Most már végérvényesen beköszöntött a hideg idő, bár a nap még sokszor szépen süt, de ereje már nincsen. Lehullanak a levelek, elmaradoznak a piacra járások. Milyen jó is volt, amikor nyáron még nagy tömegben vettük a paradicsomot és a paprikát a piac zöldségstandjairól. Most meg… Bár most is lehet kapni ezeket, na de milyenek… Vagy olcsón árulják őket, mert aszottak és hibásak, vagy drágák, mert külföldről hozták őket. Az ízükről meg ne is beszéljünk, ill. nincs is miről, mert nincs nekik.
Na, de ne keseregjünk. Azt szokták mondani, hogy mindig azt vedd és edd, aminek éppen szezonja van. Zöldség fronton a savanyú káposztán kívül csak konzerv vagy befőtt változatok kaphatóak most, viszont a déligyümölcsök ilyenkor élik virágkorukat. Citrom, narancs, banán, mandarin, stb. A narancsvásárlással még megvárom a decembert, akkor már tuti kapható lesz jó ízű is, de a banán már most is jó.
Ha csak úgy megeszem, zöldebbet szeretek venni, ne kérdezzétek miért, valahogy bejön az az éretlen, kissé fanyar íz. De ha készítek valamit belőle, mindig megvárom, hogy megérjen, megpuhuljon. Nagy kedvencem a Banánturmix, valamikor gyerekként kaptam rá. Nagyon jól kiváltja a vacsorát, ha már késő van, és nem akarsz enni. De reggeliként is tökéletes, szuperül beindítja az anyagcserét. Van benne minden, ami a nap indításához kell: szénhidrát, fehérje és rost. (Most úgy beszélek, mint valami dietetikus. :))
Szóval végtelenül egyszerű a receptje, banán, tej és méz kell hozzá.
Elkészítés:
Karikázd a banánt a turmixgépbe (ha nincs géped, egy villával törd alaposan össze, vagy használj kézi habverőt a szétpasszírozásához), önts rá 3-4 dl tejet, és adj hozzá egy kanál mézet. Az egészet turmixold simára (vagy keverd jól el), majd öntsd át egy pohárba és kész is van. Díszítheted banánkarikával vagy szórhatsz a tetejére őrölt mandulát.