Tegnap este kenyérlángosoztunk a barátainkkal, most különösen jól sikerült, mindenkinek nagyon ízlett. Mindig boldog vagyok, ha a vendégek teli szájjal mormolják a dicsérő szavakat.
A hétvégi menü Zöldbableves és Rakott krumpli lett. Így felnőtt fejjel nem is értem, hogy gyerekként miért utáltuk annyira a zöldséges dolgokat. A zöldbablevest például rendre meghagytuk az általános iskolában, de talán még a gimiben is. Lehet, hogy pont azért, mert a szülők pici korunkban annyira erőltették, hogy ezt meg kell enni, mert egészséges, mi meg dacból már csak azért sem ettük meg. Pedig semmi különös nincs benne, megfőztem, megettük, tudom, hogy jót tettem vele a szervezetünknek, és nem is volt rossz íze, sőt, finomabb volt, mint amilyenre emlékeztem a suliból.
Zöldbableves
Hozzávalók:
- 1 kg mirelit vagy friss zöldbab (én sárga hüvelyűből készítettem)
- 2,5 liter víz
- 8 ek. olaj
- 5 púpos ek. liszt
- pirospaprika
- só, bors
- ecet
- ízlés szerinti tejföl
- pici petrzselyemzöld
Elkészítés:
A zöldbabot feltesszük a vízben főni. Közben elkészítjük a világos színű rántást. Az olajban halványra pirítjuk a lisztet, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. A levesből vett pici vízzel elkeverjük, majd a leveshez adjuk. Elég, ha sóval, borssal és egy kevés ecettel ízesítjük. Majd belekeverjük az ízlés szerinti tejfölt, megszórjuk egy pici aprított petrezselyemzölddel, és pár percig forraljuk. Ha szükséges, akkor még ízesítünk rajta sóval vagy ecettel, és tálaljuk.
Tipp: megszállott húsevők főzhetnek bele kolbászkarikákat vagy füstölt szalonna kockákat.
A rakott krumpliról is muszáj volt egy képet készítenem, olyan guszta lett