A lencse a sok pénz és az anyagi jólét egyik jelképe. A közhiedelem szerint az év első napján megevett lencse egész évre gazdagságot hoz. Igaz, mi nem az új év első napján ettük, hanem tegnap vacsorára, de én így is biztos vagyok benne, hogy ezzel be fogjuk vonzani a szerencsénket. :)
Amellett, hogy szerencsét hoz, a lencse nagyon egészséges növény, csak sajnálatos módon mellőzve van a magyar konyhákból. Persze nem mindenkinél, de a nagy átlag csak ilyenkor főzi meg, egyszer egy évben. Pedig nagyon tápláló, tele van fehérjével, értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal (A-, B1- vitamin, folsav, kálium, vas, cink). Plusz változatosan elkészíthető. Készülhet belőle leves, főzelék, de még saláta is.
Én nem követtem semmilyen receptet, csak úgy magamtól, ahogy gondoltam, elkészítettem, és nagyon finom lett. Próbáljátok ki, remélem ízleni fog, a kritikát szívesen fogadom kommentben.
Lencsefőzelék
Hozzávalók:
- fél kiló lencse
- két kis fej vöröshagyma (vagy egy nagy)
- 3 cikk fokhagyma
- néhány karika füstölt kolbász
- pár darab füstölt szalonna csík
- só, bors
- pirosparika
- babérlevél
- tejföl
- liszt
Elkészítés:
A lencsét még előző este, vagy minimum 8 órával az elkészítés előtt jól átmossuk, és bő vízbe beáztatjuk. Így megpuhul, és nem kell nagyon sokáig főzni.
Kevés olajon összepirítjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát, a szalonna csíkokat és a kolbászkarikákat. Ha megpirultak, hozzáadjuk a lencsét (áztató víz nélkül). Felöntjük vízzel, bőven lepje el, úgyis el fogja főni. Ízesítjük sóval, borssal, pirospaprikával és két babérlevéllel. Addig főzzük erős fokozaton, míg jól megpuhul (ez kb. 1 óra), és a leve majdnem teljesen elfő. A vége felé sűrűn kevergessük, le ne kapjon.
Vegyük ki belőle a babérleveleket, keverjük el ízlés szerinti tejföllel, sűrítsük be egy kevés liszttel vagy rántással, és máris tálalható. A füstölt húsok nagyon jól illenek hozzá, mi sült kolbásszal ettük, az Édes kétszer is szedett, úgyhogy nagyon finomra sikeredett.