A sertés legjobb részei a karaj és a comb, legalábbis a mi kedvenceink ezek. A szüleimtől rendszeresen kapunk friss húsokat vidékről, amiért nagyon hálás vagyok nekik. Így mindig van mihez nyúlni, nagyon ritkán kell a henteshez mennünk.
Ha már unjuk a rántott húst és társait, ki szoktam találni egyszerű, de finom variációkat karajra. A most következő is csak úgy kipattant a fejemből. Készítettem már hasonlót régebben, mint a Mustáros sajtos-tejfölös karajt. Na ez majdnem ugyanaz, csak még jön hozzá egy kis torma is.
A karajhoz istenien passzol a mustár és a torma is, gondoltam együtt még tökéletesebbek lesznek. Így is lett! A tejföl lágyít egy kicsit ezeken az erős ízeken, a füstölt sajt pedig megkoronázza az egészet.
Pikáns mustáros-tormás karaj
Hozzávalók:
- 10-12 szelet karaj
- mustár
- torma
- tejföl
- füstölt sajt
- só, bors
Elkészítés:
A karajszeleteket fűszerezzük: elég a só és a bors, mert intenzív ízek lesznek. (Akinek nem elég, szórja meg kevés sertésfűszer-keverékkel, vagy őrölt köménnyel.) Kiolajozott tepsibe tesszük, alufóliával letakarjuk, és erős fokozaton félkészre sütjük őket.
Majd kivesszük, és megkenjük ízlés szerinti mustárral, én egy kiskanálnyit kentem minden szeletre. Ezután a torma jön, én csípőset használtam, ezért valamennyivel kevesebbet tettem rájuk, mint a mustárból. Jöhet a tejföl, hogy egy kicsit lágyítson az erős ízeken. Ezt is ízlés szerint tegyük, én egy evőkanálnyit tettem minden húsra.
Végül füstölt sajtot reszelünk rájuk, és visszatesszük sülni közepes fokozaton fólia nélkül. Ha kész, körettel és savanyúsággal tálaljuk. Mi vajas krumplipürével ettük, a pikáns ízekhez szépen simult a krumplipüré natúr íze. Nagyon finom párosítás, az ízek harmóniájának köszönhetően egyszerűen tökéletes ez a hús.