Hétvégén a barátnőméket láttuk vendégül. Egyszerű vacsorameghívásnak álcáztam az egészet, titkon viszont a szülinapját szerettem volna megünnepelni. Sikerült meglepni, mivel semmit sem sejtett a dologból, így nagyon jól sikerült az este.
A finom vacsi után előkerült a torta, és pezsgővel koccintottunk az egészségére. Azért szeretem a Túró rudi tortát, mert egyszerű, mutatós, és mennyei finom. Mivel ajándékba készült, nagyon igyekezetem, hogy jól sikerüljön. Szerencsére szinte tökéletes lett.
Túró rudi torta
Hozzávalók:
A piskótához:
- 5 tojás
- 5 ek. cukor
- 3 ek. liszt
- 2 ek. kakaópor
- 1 tk. sütőpor
A krémhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 3 dl habtejszín
- 1 tasak színtelen zselatin (12 g)
- 2 tk. vanília aroma
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 dl víz
- 1 ek. cukor
A tetejére:
- 2 tábla étcsokoládé (200 g)
- 2 ek. olaj
Elkészítés:
Szétválasztjuk a tojások sárgáját és fehérjét. A fehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Egyesével óvatosan hozzákeverjük a sárgáját. A lisztet elkeverjük a kakaóporral és a sütőporral, majd ezt is vigyázva a habhoz adjuk. A tésztát kivajazott-kilisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt formába öntjük, és előmelegített sütőbe tesszük.
Én először 100 fokon sütöttem légkeveréses módban, majd az utolsó 10 percben 150 fokon. Kb. 30 perc alatt készre sült. Tűpróbát végezzünk. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját feleslegesen, mert összeesik a piskóta. Érdemes a sütés végeztével bent hagyni a sütőben, és lassan kihűteni, így szép magas marad.
Míg a piskóta hűl, elkészítjük a krémet. A túrót egy villával áttörjük, hozzáadjuk az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot és a vanília aromát. A tejszínt egy kanál cukorral (ha nem cukrozott) könnyű habbá verjük. A zselatint a vízzel elkészítjük (a csomagoláson leírtak szerint), ha kihűlt, a túróhoz adjuk. Végül a habot is hozzákeverjük.
A félbevágott piskótát megtöltjük a túrós krémmel, amiből a tetejére és az oldalára is kenünk. Aztán mehet a hűtőbe egy órára szilárdulni. A mázhoz a csokit az olajjal összeolvasztjuk a mikróban, majd a torta tetejére öntjük. Aki szereti, hagyja lecsorogni a torta oldalán is. Ízlés szerint tovább díszíthetjük, majd behűtjük.
Az utolsó "megmentett" szelet
Ha tetszett, megtalálsz a Facebookon is.