Már olyannyira megbarátkoztam az ősszel, hogy egyenesen szeretem. Tetszenek a sárga levelek a fákon, a tipikus őszi levegő néha egy kis füsttel keveredve, és sokkal jobban értékelem azt a kis napsütést is, amit hol gyengébben, hol erősebben még élvezni lehet.
Na, és persze a hidegebb időnek megvannak a maga nagyon kellemes velejárói is, úgymint a sűrű teázások, tejeskávézások és forrócsokizások (az utóbbit imádom a leginkább). Ezek mellé pedig elengedhetetlen valami finom apróság, mondjuk egy ropogós keksz.
Ma nagyon megkívántam, de nem volt kedvem macerásat sütni, egyébként is jobban szeretem az egyszerűen elkészíthető sütiket, és hála az égnek rá is találtam egy villámgyorsan elkészíthető kekszreceptre. Még a mostanában sokat rakoncátlankodó sütőm is engedelmesen fejet hajtott az ötletem előtt, és tökéletesre sütötte a kis apróságokat.
Villámgyors lekváros keksz
Hozzávalók:
- 15 dkg liszt
- 12,5 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- egy csipet só
+ lekvár
Elkészítés:
A puha vajat habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadunk egy csipet sót, és szépen fokozatosan a lisztet kevergetés közben. A végén már kézzel dolgozzunk, és gyúrjunk egy puha labdácskát a tésztából.
Aztán kis adag tésztákat kicsipkedve, formázzunk 2-3 cm átmérőjű golyócskákat, és tegyük őket sütőpapíros tepsire. Az ujjunkkal vagy egy fakanál végével formázzunk mindegyik közepébe kis lyukakat. Ezeket töltsük meg lekvárral, se túl kevéssel, se túl sokkal, nehogy kifolyjon.
Bármilyen lekvárt használhatunk, de a legjobb valamilyen savanykás ízű, mert az nagyon jól illik az édes kekszhez. Én az édesanyám által készített meggylekvárt használtam fel, nagyon finom volt vele. Ezután az előmelegített sütőbe tesszük, és közepes-erős fokozaton 10-15 perc alatt megsütjük őket.
Aki omlósabban szereti, még világosan szedje ki őket, aki ropogósabban, várja meg, míg aranybarna színt kapnak. Isteni vaníliaillat lengi be a konyhát, míg sülnek. Azért várjuk ki, míg legalább langyosra hűlnek, aztán lehet befelé kapdosni őket. Garantáltan nagyon hamar elfogy (kb. 16 db. készül ennyi adag tésztából), ezért édesszájúaknak érdemes dupla adagot sütni belőle.