Ne csak magatokra figyeljetek oda a hidegben, hanem a környezetekben élő állatokra is. A kisállataitokat ne zárjátok ki, engedjétek be őket a lakásba, vagy ha oda nem akarjátok, legalább a garázsba vagy a pincébe. Persze a kis levegőzések nekik is kellenek, rövidebb ideig szaladgálhatnak a friss levegőn, csak ne felejtsétek kint őket, mert hiába a vastag bunda, az ilyen mínuszokat ők is megérzik.
Ha nincs háziállatod, a vadakon is segíthetsz, mert ami neked egy apró gesztus, az lehet, hogy egy állatka életét menti meg. Gondolj a madarakra, tegyél ki magvakat vagy gyümölcsöt. Én az erkélyen kis tálkába szoktam kitenni almát, ide is szokott néhány madár. Visszatérő vendégeim: három feketerigó, egy galambpár és egy cinke. A feketerigók minden nap itt üldögélnek, nagyon szeretik az almát. Jó érzés segíteni rajtuk, tedd ezt te is, és tapasztald meg!
Megint sikerült kitalálnom egy módszert a csirkemell feldobására. Egy hőálló tálban rétegeztem fűszerezett csirkemellet, brokkolit, fokhagymás tejfölt és reszelt sajtot. Próbáld ki, és meglátod milyen finom!
Rakott brokkolis csirke
Hozzávalók:
- csirkemell
- só, bors
- szárnyas fűszerkeverék
- fokhagyma granulátum
- brokkoli
- nagydobozos tejföl
- 3-4 cikk fokhagyma
- trappista sajt (lehet füstölt is)
Elkészítés:
A megtisztított csirkemelleket hosszában félbe vágjuk, sózzuk-borsozzuk, megszórjuk szárnyas fűszerkeverékkel és fokhagyma granulátummal. Kivajazott hőálló tálba tesszük a szeleteket. Közben sós vízben félpuhára főzzük a rózsáira szedett brokkolit, majd egyenletesen elosztjuk a csirkemellen. Összenyomjuk a fokhagymákat, elkeverjük a tejföllel, és a brokkolira öntjük úgy, hogy mindenhová jusson belőle. Már most reszelhetsz rá sajtot, de ha nem szeretnéd, hogy megsüljön, akkor majd csak a legvégén.
Előmelegített sütőben közepes-erős fokozaton addig sütjük, míg a csirkemell meg nem puhul. Ekkor ráreszeljük a sajtot jó vastagon, és visszatoljuk a meleg sütőbe, hogy ráolvadjon. Végül kockákat vágunk a rakott húsból, és körettel tálaljuk. Jó étvágyat!