Múlt héten az édes elkapott valami nyavaját, és nagyon rosszul volt. Diétáznia is kellett, ezért nem főztem semmi újat, sem extrát. Míg ő pirítóson és főtt krumplin élt, én a maradékokat ettem: Anyu finom töltött káposztáját és Carbonara spagettit.
Hétvégére viszont jobban lett, így már bátrabban evett. Húslevest főztem, mert az nem megterhelő a gyomornak, sok-sok sárgarépával. Nem azért, hogy büszkélkedjek, de nagyon finom húslevest tudok főzni, mivel anyutól tanultam. Eredeti, ízletes, gyöngyöző húslevest, amit most házi cérnametélttel készítettem. A tésztát nem én csináltam, a piacon vettem egy idős hölgytől. Olyan jó, hogy még van, aki a mai világban otthon készíti.
A házi tésztáról mindig nagymamám jut eszembe, aki minden tésztát saját maga készített. A konyhájában a tőcön (a fal védelmére épült ülőpad a google szerint) kiterített egy nagy hímzett terítőt, és azon száradtak a tészták szép sorban.
Sokszor sürgölődtem körülötte, mert nagyon szerettem a nyers tésztát bekapdosni. Azt hiszem nincs olyan gyerek a világon, aki ne szeretné, és akit ne ijesztgettek volna régen azzal, hogy beledagad a hasába. :) Én a nyers derelyét lopkodtam rendszeresen az asztalról, megpakoltam vele a zsebeimet, és úgy sunnyogtam elfelé. Finom szilvalekvárral volt megtöltve, igazi fekete szilvalekvárral, hmmm, de finom is volt.
Na, de vissza a leveshez. Aki még sosem főzött húslevest, mert félt, hogy bonyolult elkészíteni, annak most elárulom, hogy tévedett. Semmi nehéz nincs benne, tessék kipróbálni.
Gyöngyöző húsleves házi cérnametélttel
Hozzávalók:
- csirkehús (akár bontott egész, akár csak csirkecomb)
- sárgarépa (amennyi tetszik)
- 1-2 petrezselyemgyökér
- 1 kis fej karalábé
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 szem burgonya
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 2 húsleveskocka
- só, bors
- levestészta (nekem a cérnametélt a kedvencem)
Elkészítés:
A megtisztított húst (én most csak combot használtam, de vidékről szoktam kapni egészet) feltesszük vízben főni. Amikor elkezd főni, a hús habját le kell szedni a tetejéről, egészen addig, amíg meg nem szűnik a habzás. Utána jöhetnek a megtisztított zöldségek: a csíkokra vágott sárgarépa, petrezselyem, a kettévágott karalábé, hagyma és krumpli. A petrezselyemzöldet később is rárakhatjuk, hogy ne főjön nagyon szét.
Rádobjuk a két húsleveskockát, és ízesítjük sóval, borssal. A fedőt kicsit elhúzva a tetejére tesszük, és egészen addig hagyjuk főni, míg a hús és a zöldségek meg nem puhulnak. Ekkor már nagyon finom levesillat lengi be az egész lakást.
Sós vízben kifőzzük a levestésztát, és minden tányér leves tetejére teszünk egy kis halmot belőle. (Vidéki legényeknek egy pici erős paprikát is teszünk bele. :) ) Jó étvágyat!